Karadeniz denildiğinde ilk akla gelen lezzet
👤 Emir can |
📅 19.08.2025 00:31
Laz böreği, Karadeniz mutfağının en meşhur lezzetlerinden biri. Muhallebili ve şerbetli bu tatlı, baklava yufkasıyla hazırlanıyor. İşte size adım adım uygulayabileceğiniz, hem pratik hem de lezzetli bir Laz böreği tarifi.
Malzemeler
Muhallebi için:
* 1 litre süt
* 1 su bardağı toz şeker
* 4 yemek kaşığı buğday veya mısır nişastası
* 4 yemek kaşığı un
* 2 adet yumurta sarısı
* 1 çay kaşığı karabiber (isteğe bağlı, yöresel tariflerde kullanılır)
* 1 paket vanilya (isteğe bağlı)
Şerbet için:
* 2 su bardağı su
* 1,5 su bardağı toz şeker
* Birkaç damla limon suyu
Börek için:
* 1 paket baklavalık yufka (yaklaşık 30-35 adet)
* 250 gr tereyağı (eritilmiş)
* Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı
1. Şerbeti Hazırlayın:
* Tencereye su ve şekeri alın. Şeker eriyene kadar karıştırın.
* Kaynamaya başladıktan sonra birkaç damla limon suyu ekleyin ve 5-10 dakika daha kaynatın.
* Ocaktan alıp, soğuması için bir kenara bırakın. Şerbetin tamamen soğuk olması önemli.
2. Muhallebiyi Hazırlayın:
* Tencereye süt, toz şeker, nişasta ve unu ekleyin. Bir tel çırpıcı yardımıyla topaklanma kalmayana kadar karıştırın.
* Ocağa alın ve sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.
* Muhallebi göz göz kaynamaya başladığında ocaktan alın.
* Bir kasede çırpılmış yumurta sarılarını ve isterseniz karabiberi ekleyin. Hızlıca karıştırarak muhallebiye yedirin.
* Son olarak vanilyayı ekleyip karıştırın.
* Muhallebinin üzerinin kabuk tutmaması için ara sıra karıştırarak veya üzerine streç film kapatarak ılımaya bırakın.
3. Laz Böreğini Dizin ve Pişirin:
* Tereyağını ve sıvı yağı bir tavada eritip karıştırın.
* Fırın tepsisini hazırladığınız yağ karışımıyla güzelce yağlayın.
* Baklavalık yufkaların yarısını, her katını yağlayarak tepsiye serin. Her bir kat için bir veya iki yufka kullanabilirsiniz.
* Yufkaların yarısını dizdikten sonra ılımış olan muhallebiyi eşit bir şekilde üzerine yayın.
* Kalan yufkaları da aynı şekilde, her katını yağlayarak muhallebinin üzerine serin.
* Tüm yufkaları dizdikten sonra böreği dilimleyin.
* Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri nar gibi kızarana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
4. Şerbetleme ve Servis:
* Fırından çıkan sıcak böreğin ilk sıcağı çıktıktan sonra, üzerine soğuk şerbeti her yerine gelecek şekilde gezdirerek dökün.
* Böreğin şerbeti tamamen çekmesi ve dinlenmesi için en az 2 saat bekletin.
* İyice dinlenen Laz böreğini dilimleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
👁️ Görüntüleme: 28